Ugrás a fő tartalomra

Valóban friss, a friss élelmiszer?

Bármerre járunk, tele van minden plakátokkal, feliratokkal és előszeretettel használják azt a kifejezést, hogy "Friss" annak érdekében, hogy megtévesztve a fogyasztókat, több terméket tudjanak eladni. A gyanútlan vásárlók, pedig örülnek annak, hogy tettek az egészségükért és családjuk egészségéért, friss terméket vásároltak - és sok esetben bele sem gondolnak abba, hogy mit is jelent az, hogy friss.


méregtelenítés, ájurvéda, rossz emésztés, reflux, tejérzékenység, gluténérzékenység,

A modern rohanó világban, a legtöbb ember hihetetlen mennyiségű ételt fogyaszt el, ami állott, nem friss. Sok esetben, mint fentebb írtam teszik ezt teljesen abban a tudatban, hogy ők friss terméket vásároltak, friss ételt ettek a hűtőből. A szép zöldes címékék, friss, természetesnek tűnő feliratok könnyen megtévesztik az embereket.

Az egészségügyi statisztikák teljesen jól mutatják, hogy amióta az "élelmiszeripar fejlődik" kb. 70-es évek óta - elterjedt a műtrágyázás, vegyszeres permetezés, félkész, előre feldolgozott ételek értékesítése - egyre nagyobb számban vannak a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség és emésztőrendszeri problémák, élelmiszer allergiák, érzékenységek. Ha csak visszagondolok a gyerekkoromra, senkinek nem volt baja az iskolatejtől és a kakascsigától, ma minden harmadik gyerek tejérzékeny, gluténérzékeny... (a tejfogyasztásról, tejérzékenységről részletesen itt olvashatsz)

Az  ájurvéda több ezer éves tudománya szerint a legtöbb betegség hátterében - így a táplálék allergiák, érzékenységek mögött is - a nem friss, azaz az állott ételek fogyasztása áll, mert ez termeli a szervezetben leginkább a salakanyagokat, méreganyagokat ("ama"-t) . (erről részletesebben az alábbi cikkben olvashatsz).

Amikor elfogyasztasz egy ételt ami friss - felirattól függetlenül, a tények alapján:) - , utána, Te magad is frissnek érzed Magad, tele vagy életenergiával, újult erővel, kreatív vagy, pörögnek a gondolataid, jó kedvet és boldogság érzetet tapasztalsz. Ha olyan ételeket fogyasztasz, amik nem frissek, utána érzed magadban a frissesség hiányát, fáradtságot, elnehezültség érzetet -  hosszabb távon legyengül az immunrendszered és elkapsz mindenféle megbetegedéseket, gyakran megfázol , etc.. Az elnehezültség tapasztalását kaja kómának nevezik a nyugati kultúrában és sajnos emberek millió tapasztalják naponta az ebédjük, vacsorájuk elfogyasztása után a frissesség teljes hiányát, a fáradtságot, nehézségérzetet, az életenergia elapadását a szervezetükben. 

Kevesen gondolkodnak el azon, hogy vajon, amit ettem az most energiával látta-e el a testem vagy ellenkezőleg éppen, hogy életenergiát vont el a szervezetemtől. A friss fogalma manapság komoly magyarázatra szorul. 

Kiírják frissen sütött, de fagyasztott alapanyagokból teszik a sütőbe, beraknak valamit egy tetrapack dobozba és ráírják hosszan friss - kérdem én, hogy lehet valami friss amit bezárnak egy dobozba és rá van írva 1 évig jó... mi lehet benne:) Ráírják a konzerv vagy éppen fagyasztott zöldségre, hogy frissen szedve... hogy lehet friss, ha már hónapok óta ott várja, hogy megvásárolják. Frissen tartó dobozokat árulnak arra, hogy az emberek előző nap vagy több napja főtt állott ételeket egyenek a hűtőből vagy a fagyasztóból újramelegítve, azon tudatban, hogy friss amit esznek. Kitesznek egy lefóliázott húskészítményt, ami napokig vagy akár hetekig áll egy áruház polcán és ráírják frissen a tanyáról... frissen:))) 

Volt néhány indiai barátom, cserediákok voltak Budapesten. A felsőbb kaszt béliek vegetáriánusok voltak, külön étkeztek a többiektől, de az alsóbb kaszt béliek ettek csirkét. Kérdezték a magyarokat, hol lehet csirkét kapni.. a magyarok mondták nekik a Blahán a Kaisers-ben (akkor még az volt). A fiúk bementek és ki is jöttek, közölték ne haragudjanak, de ők nem esznek döghúst. Az nem friss, már levágták órákkal, napokkal ezelőtt, ők ilyet meg nem esznek. Találtak egy arab helyet a Blahánál, ahol frissen vágták a kiválasztott állatot és ott vásároltak. Az átlag ember, ha arról hall, hogy a kisebbség a dögkútról több napos állott húst visz haza, akkor elfintorodik, de ő maga ugyanolyan állott húst vesz a boltban.

Az állott alapanyagokból, félig fagyasztott vagy konzerv alapanyagokból főzött étel, soha nem lesz igazán friss. Sajnos az éttermek jelentős része és feldolgozott, félkész alapanyagokat használ. 

Az étel amit megfőztél és több mint 3 órát állt, már nem minősül frissnek az ájurvéda tudománya szerint.  Értelemszerűen használd a tudást intelligenciával. Természetes, ma kevesen tehetik meg, hogy mindig 3 órán belül készített ételt egyenek, de még mindig jobb aznap reggel megfőzni a saját ebéded tiszta minőségű alapanyagokból, mint elmenni egy mekibe vagy több napos maradék ételt enni, vagy melegíteni valamit a fagyasztóból. Válassz mindig olyan megoldást, ami számodra kivitelezhető és már egy fokkal jobb, mint a korábbi táplálkozásod.

Nézzük mit ír a friss fogalmáról a Magyar értelmező nyelv szótára

FRISS melléknév és főnév (régies írva: fris is)
  • I. melléknév -en, -ebb [e, e]
  • 1. <Nagyfokú életkedv és tetterő külső jeleként> gyors, fürge, élénk mozgású, fiatalos <személy>. Friss ember.  Friss járás, léptek, mozdulatok. Frissen mozog; frissen pereg a nyelve.
  • 2. (bizalmas) Korán kelő. 
  • 3. Kellemesen hűvös, a szervezet életműködését élénkítő, üdítő. 
  • 4. Újonnan termett, most keletkezett, készített, szedett v. szerzett. Friss gyümölcs, hús, ibolya, kenyér, sütemény, tojás, vacsora, zöldség; friss csapolás ←; frissen csapolt sör...
  • 5. Új keletű <hír, esemény, jelenség>. Friss értesülések; a legfrissebb események. || a. (irodalmi nyelvben) El nem avult, el nem fáradt. Friss benyomás, emlékezet, erő. 

Még nyelvtanilag is a frissesség, fittséget, életerőt, lendületet, jó kedvet, energikusságot jelent. A friss ételek az újonnan termett, frissen szedett vagy most keletkezett, pl most főzött ételek.

Azok az ételek amik természetes körülmények között, közvetlenül érintkeznek a napfénnyel, széllel, vízzel, levegővel energiában (pránában) gazdagok. Frissen fogyasztva az ilyen ételeket, nagyon sok energiához juttathatod a tested. Minél több idő telik el egy élelmiszer "leszedésétől" az elfogyasztásig, annál kevesebb életerőt tartalmaz az adott étel a tested számára. Továbbá egy ételt minél jobban feldolgoznak a természetes formájához képest, szintén annál kevesebb energiát ad a számodra. Az ízetlen, élvezhetetlen ételek szintén csak energiát vonnak el a testtől.

Kerüld el a(z):
- nem friss ételeket 
- konzerveket
- zacskós, poros ételeket
- fagyasztott ételeket, fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket
- tetrapack dobozos italokat, tejeket, gyümölcsleveket
- bolti kekszeket, csokikat, sós ropogtatni valókat
- maradékokat, állott ételeket
- erjesztett ételeket
- éttermeket, különösen a gyors és olcsó éttermeket
- húsfélékét - főleg amit nem frissen vágtak, hanem napokat állt valami húspultban
- felvágottakat, főleg a védőgázas csomagolást
- vegyszeres ételeket
- génmanipulált ételeket
- adalékokat

Amikor csak lehet egyél frisset, ne melegíts maradék, sok órája főzött ételeket.  Ne vásárolj félkész élelmiszereket, főzz frissen:)

Az egészséged egyik alappillére, hogy próbálj meg minél kevesebb félkész, feldolgozott ételt, állott ételt, konzervet, fagyasztott ételt fogyasztani és részesítsd előnyben a valóban friss, lehetőleg tiszta  minőségű alapanyagokból (vegyszermentes, bio) házilag, saját részre készített ételeket. 

Részesítsd előnyben az olyan ételeket, melyek friss energiával töltenek fel, táplálóak és egészségesek:

- frissen szedett zöldségek, gyümölcsök
tiszta minőségű, vegyszermentes ételek
természetes alapanyagok
- természetes, hagyományos eljárással készített ételek
- frissen főzött, frissen készített ételek


Nagyon fontos az ételek származása is. Olyan helyről vásárolj, ahol nem használnak vegyszereket, növényvédő szereket, műtrágyát, gyomirtókat. Az élelmiszerekben, növényekben, tejtermékekben felhalmozódó vegyszerek, a szervezeted számára is kártékonyak. Vásárolj bio élelmiszereket, amelyek tiszta minőségűek.

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 


Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 

Egyél friss, tápláló, vegyszermentes (bio) ételeket. Étkezz változatosan!
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e