Ugrás a fő tartalomra

Javítsd az érzékeid állapotát - érezz és tapasztalj többet a világból

Néhány héttel ezelőtt írtam egy bejegyzést arról, hogyan növelheted az életenergia szinted.  A bejegyzésben a kitértem arra, hogy  környezeti ártalmak miként befolyásolják, a bolygónkat és így hatással vannak az egészségedre és az energiaszintedre. . A bejegyezést itt olvashatod. 
   

Sokan nem tudják, de az ember szervezetére, azaz fizikai testére és a tudatára is minden hatással van ami a környezetedből érkezik. A különböző információkat a környezetedből az érzékszerveiden keresztül szerzed be, tapasztalod. 

Érzékelések: hallás, tapintás, látás, ízlelés, szaglás. 
Érzékszervek: fül, bőr, szem, nyelv, orr
Az öt érzékszerv, öt kapu a test, tudat és lélek rendszeréhez. Az érzékszerveink folyamatosan vesznek fel információt a környezetből és adnak is le.

Amikor valakinek tiszták, jók az érzékszervei, akkor nagyon sok mindent - köztük akár káros, kedvezőtlen dolgot - már előre ki tud szűrni, az érzékszervi tapasztalatoknak köszönhetően. (pl. egy kutya, mivel nagyon kifinomult  a szaglása és a hallása, akkor amikor a gazdája még semmit nem érzékel, már elég messziről meg tudja állapítani, hogy egy idegen ember közeleg. Vagy ha valakinek jó a szaglása már előre érzi, hogy az étteremben felkínált étel esetleg nem friss, nem jó a szaga és meg sem eszi, míg egy másik ember akár elfogyasztja és utána beteg lesz tőle.)

Az érzékeink állapota a tudatunk állapotának függvényében alakul. (Pl egy ember aki alkoholt fogyaszt, annak minden érzékszervi tapasztalata és a tudata is tompább lesz.) 

A világról alkotott képed, tapasztalataid elsődlegesen azon függnek, hogy Te milyennek látod a világot. Ha benned rend van, harmónia, kiegyensúlyozottság, akkor a világot is ilyennek fogod látni.

Az érzékszerveiden keresztül érkező információ mind hatással van a tudatodra s ezáltal az életenergia szintedre és az érzékszerveid állapotára is  - ahogy a táplálék is hatással van az emésztésedre, az energiaszintedre és a tested és tudatod állapotára. Ezért nagyon fontos, hogy a tudatodat kellemes, jó érzéseket okozó, erőt és lelkesedét adó, benyomásokkal tápláld.  Amennyire csak lehet kerüld el a negatív, mérgező benyomásokat, mert ezek elvonják az életenergiádat.

Javítsd az érzékszerveid állapotát! Amikor kellemes érzéki tapasztalatokra (samskar) teszel szert az kedvezően hat a tudatodra,  elősegíti, hogy kiegyensúlyozott legyél, boldognak érezd magad és így növelheted a boldogság érzését és az életenergiád szintjét.

Hallás
A mai modern világban hihetetlen mennyi zajártalom éri az embereket. Sokan észre sem veszik egy hangos nagyvárosban élve, hogy milyen zajban telnek a napjaik. Sajnos a sok hangos, kellemetlen zaj túlterheli a hallórendszert és az idegrendszert is, ezáltal hozzájárul a szervezeted kimerítéséhez.

Próbálj olyan helyen lakni, ami nem túl zajos. A lakást jól hangszigetelő ablakokkal szereld fel. A függönyök is tudnak segíteni abban, hogy kevesebb zaj szűrődjön be az ablakodon.
A lakáson belül tölts több időt  a lakás csöndesebb területén.

Kerüld el a hangos filmnézést és zenehallgatást.  Preferáld a megnyugtató jellegű filmeket, zenéket, amik kellemes lenyomatokat hagynak maguk után és nem terhelik túl az idegrendszered. 

Lefekvés előtt különösen fordíts nagy figyelmet, arra, hogy a szervezeted felkészülhessen a pihenésre. Kerüld el az esti filmezést és zenéből is csak valami nagyon harmonikus zenét hallgass. Tévére elaludni vagy zenehallgatás közben elaludni sajnos hatással lesz az alvásodra és az idegrendszered, a szervezeted nem tud megfelelően regenerálódni az éjszaka folyamán, ha közben folyamatosan valamilyen háttérzajt tapasztal.

Ezt a kis videót  Pilisben vettük fel - a Nagy Kevélyen. A szemnek szép látványt nyújt, de figyeld meg milyen érzést vált ki belőled a videó, ha a  filmre hangot is teszel...



Tapintás, érintés
A tested felülete, a bőröd folyamatosan érintkezik a külvilággal. Nagyon fontos, hogy a bőröd szabadon tudjon lélegezni és kvázi információkat felvenni a környezetedből. Ennek érdekében hordj természetes anyagú ruhákat, kerüld el a szintetikus anyagokat, amik nem engedik a bőrödet megfelelően lélegezni. Használj bio, vegyszermentes kozmetikumokat, kerüld el a bőröd "megfullasztását" és mérgezését a nem tiszta minőségű testápolókkal, tusfürdőkkel, krémekkel.

A bőröd érzéki tapasztalatihoz fontos, hogy az érzéseidet merd kimutatni és tudd elfogadni szeretteid közeledését is. Az érintés, ölelés, simogatás mind kellemes tapasztalatok a testednek és a lelkednek egyaránt, engedj gyakrabban teret ezeknek az interakcióknak.

A bőrfelület az ájurvédában és minden ősi gyógyászatban nagyon nagy szerepet kap.  A testeden számos energetikai pont van, amely megannyi testi funkcióval kapcsolódik össze. Ezen pontok megfelelő stimulációjával a testedben számos pozitív folyamat beindítható. A marma pontok stimulálása ( Kínai gyógyászatban akkupunktúra vagy akupresszúra) beindítják a szervezet öngyógyító képességeit és javítja a testi funkciókat. 

Az ájurvédában ezért nagyon fontos szerepe van a masszázsnak. A masszázs a fentiek miatt, segíti a testi funkcióid javítását, oldja a blokkokat, feszültségeket a testedből és elősegíti a testedben az életerő szabad áramlását.  Az önmasszázs elvégzéséről egy korábbi bejegyzésben már írtam, itt olvashatod.

Látás
Mivel a legtöbb érzéki tapasztalatot a látásodon keresztül veszed fel, így a szemedet terheled túl legkönnyebben. A szem túlterhelése szemfájáshoz, fejfájáshoz, szemizmok rángásához vezethet és a szem túlterhelésével csökken az életenergia szinted is. 

Kerüld  a számítógépezést, okostelefon használatát, filmnézést , mozizást, mert nem csak a szemedet, de az idegrendszeredet is túlterheli. 

Az egyik ismerősöm mesélte egyszer, hogy a 3 éves gyereke nem tud aludni, éjszaka sokat kel fel állandóan pörög. Majd a beszélgetés későbbi részében kezdte büszkén mesélni, milyen ügyesen kezeli a gyerek a tabletet. Mondtam neki, hogy szeretné, hogy a gyerek idegrendszere ne legyen túlterhelve és nyugodt legyen, akkor ne adjon a kezébe tabletet meg ilyeneket:)

Este kerüld el a tévénézést, számítógépezést.  Figyeld meg tudatosan, amikornem nézel tévét, nem pörgeted a facebook-ot vagy nem játszol a számítógépen vagy az okostelefonodon, mennyivel kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, türelmesebb vagy. A film nézés alkalmanként lehet akár egy jó kikapcsolódás, de nem jó ha napi rendszerességgel ilyen terhelésnek teszed ki az elmédet és a szervezetedet. Ahogy az sem jó ha valaki minden nap alkoholt iszik, mert abból egy idő után komoly problémája lesz. Mindent csak módjával:)
 
Nézz olyan dolgokat, amik pozitív hatással vannak Rád. Sétálj az utcán és nézd meg az ég csodás kékjét, nézd meg a napfelkeltét, menj kirándulni és nézz csodás természeti tájakat. Ezek segítenek a szemed pihentetésében és hozzájárulnak az energiaszinted növeléséhez.


Ízlelés
Az ízek nagyon nagy hatással vannak a szervezetedre. Az ájurvéda 6 alapízt különböztet meg. Édes, savanyú, sós, csípős, keserű, fanyar. Ezek mind más más hatással rendelkeznek - bizonyos ízek fűtenek mások hűtenek, vannak amik segítik a testszövetek felépülését vannak amik a leépülést.

Figyelj rá, hogy egy adott napon, minden íz előforduljon a táplálkozásodban.  Ez segít abban, hogy az étkezésed nem csak változatos, de egészséges is legyen.Fűszerezz változatosan, táplálkozz ízletesen:) Az egyoldalúság és a túlzás soha nem jó. A fűszerek nem csak ízletessé, élvezetessé teszik az ételeket, de segítik az emésztést, támogatják a testet a salakanyagok eltávolításában, tisztítják a vért, kedvezően hatnak a légzőrendszerre, keringésre, szív és érrendszerre  - használd őket bátran. Érdemes megismerned a fűszerek, gyógynövények hatásait, egészségmegőrző szerepüket az étkezésben

Próbáld ájurvédikus alkatodnak megfelelő ízeket előnyben részesíteni.

A különböző ízek felélénkítik a tested és boldogsággal töltik el a lelked. A mesterséges ízek, ízfokozók, az ízesítés túlzásba vitele (túl csípős, túl édes, túl, túl...) kedvezőtlenül hatnak a tudatodra és a testi egészségedre is.

Az ízek és túlzásba vitelük hatásairól, alkalmazásukról részletesen egy korábbi bejegyzésben itt olvashatsz.

Szaglás
A szaglásod is hatással van a testedre, lelkedre és a tudatodra. A kellemes illatok, pozitív lenyomatokat képeznek benned - akárcsak gondolj vissza a gyermekkori sütemény illatra vagy egy csokor levendula illatára vagy egy általad kedvelt személy illatára. Ezzel szemben ha kellemetlen szagokat tapasztalsz az rossz érzéseket okoz. A kellemetlen szag taszító, undorító, émelygést okozó.

Kerüld a mesterséges illatanyagokat - wc illatosítók, nem természetes illatgyertyák, nem tiszta minőségű parfümök, dezodorok, öblítők. Részesítsd előnyben a természetes, friss, finom kellemes illatokat.

Vedd körül magad olyan illatokkal, amely ájurvédikus alkatodnak megfelelő és elősegíti a tested öngyógyító folyamatinak beindítását. Az aromaterápia ma már szerencsére nyugaton is egyre elterjedtebb:)  Figyelj arra, hogy nappal lehet cél az élénkítés, de estére mindig olyan illatokat válassz, melyek nyugtató hatásúak, mert így segítik az elalvást.

Tápláld a szaglásod minél több természetes, friss illattal. A természetben lélegezz nagyokat a hegytetőn, szagolgasd a virágokat, fákat, gyümölcsöket. Ezek a finom  illatok nem csak pozitív érzéki tapasztalatot eredményeznek , de energiával is feltöltenek. feltöltenek.

Légy tudatos az érzékeid állapotáról, töltsd fel magad sok pozitív tapasztalattal és életenergiával.
 
Sok pozitív tapasztalatot, tiszta érzékszerveket, boldog, harmónikus tudatállapotot kívánok:)

Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne ha  egy tapasztalt szakember lépésről, lépésre kísérne a változás útján egyéni igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni  konzultációkra, életmódtanácsadásra.

Mélyedj el a tudatos jelenlétben, tapasztald meg a belső csendet, a teljesen feszültségektől mentes létezést. Szeretettel várunk  Meditációs és Önismereti tanfolyamunkra. 

szeretettel:
Kati



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e