Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2016

Shortbread keksz újragondolva - reform változat

A shortbreaed egy egyszerűen elkészíthető, skót vajas keksz ami szerintem sokaknak ismerős - gyerekkoromban még fémdobozos változatot is kaptunk belőle. Nagyon ízletes keksz és jól eltartható fémdobozban. Sajnos összetételének köszönhetően nem a legegészségesebb ez a keksz, így reform konyhákban nem szokott előfordulni  - tele fehér liszttel, fehér cukorral.  Gondoltam megpróbálok csinálni egy egészségesebb változatot :) A zabliszt - amennyiben gluténmentes - úgy ez a keksz GM diétába is beilleszthető. A klasszikus arányok a shortbread-nél 1 cukor, 2 vaj, 3 liszt. A lisztet a legjobb ha kukorica liszttel vegyítjük.  Hozzávalók: 7,5 dkg barna nádcukor 15 dkg vaj 15 dkg zabliszt  7,5 dkg kukoricaliszt csipet só A vajat a barna nádcukorral keverd habosra. Fokozatosan szórd hozzá a liszteket és dolgozd össze a tésztát. Egy lágy omlós tésztát fogsz eredményül kapni. A tésztát tedd hűtőszekrénybe 15-20 percre. Vedd ki a hűtőből a tésztát és nyújtsd ki, majd szurkáld me

Tégy a gerinced egészségéért! - Szupta pavanamuktászana (szeleket felszabadító póz)

A Szupta pavanamuktászana  (szeleket felszabadító póz) az egyik legjobb emésztést javító jógapóz.  Nagyon jól átm a sszírozza a belső szerveket, beleket, gyomrot, májat, hasnyálmirigyet. Serkenti a bélm űködést és az emésztést. Azáltal, hogy jól átmasszírozza a beleket,  megakadályozza a székrekedést. Eltávolítja a felesleges gázokat a belekből, n em véletlenül szeleket felszabadító póz a neve . Ez egy kiváló jógapóz arra, hogy a belső szerveidet felfrissítsd, továbbá ez az ászana nagyon kedvezően hat a hát, deréktáji szakaszban lévő fájdalmak, feszültségek enyhítésére is. Fekvő pozíció lévén segít az elme nyugalmát is és könnyen kivitelezhető bárki számára.   Hogyan végezd el? Helyezkedj el térdelőtámaszban hanyatt fekvésben, savászanában ( a savászana leírását és kivitelezést itt találod ) Nyújtsd ki a lábakat a magasba, majd h ajlítsd be a térdeket. A   jobb lábadat húzd a hasad fölé -simítsd a combodat a hasadra. A kezeddel karold át  a behajlított lábad. A ba

Fűszerek, melyek segítenek a fogyásban

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra.  https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam Ha személyre szabott megoldást szeretnél a problémáidra, jó lenne ha  egy tapasztalt szakember lépésről, lépésre kísérne a változás útján egyéni igényeidnek megfelelően, szeretettel várlak egyéni  konzultációkra, életmódtanácsadásra. https://www.eljharmoniaban.hu/eletmodtanacsadas

Hajdina készítése köretnek

Egy korábbi bejegyzésben már leírtam a hajdina áldásos hatásait ( itt olvashatod ) . A hajdinát használhatod köretnek pl. rizs helyett és nagyon egyszerű elkészíteni. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják és szinte minden diétába jól beilleszthető.    Készítsd elő a hajdinát, mosd meg és csöpögtesd le. Melegítsd fel az edényt, majd öntsd bele a hajdinát és kevergetve pirítsd meg közepes lángon -   egy kissé pörkölt mogyoró jellegű illatot érezhetsz.     Majd öntsd fel 2,5-szeres   mennyiségű forró vízzel, tegyél hozzá sót és takarékon főzd kb. 20-25 percig, amíg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét.  A végén tehetsz rá frissen vágott petrezselymet Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

Tégy a gerinced egészségéért! - Vajrászana (sarokülés, gyémántülés)

A Vajrászana (sarokülés más néven gyémánt ülés) egy nagyon jó jógap ó z és szinte bárki számra kivitelezhető. Ezt az ászanát még közvetlenül étkezés után is lehet, sőt javasolt csinálni, mert segíti az emésztést. Étkezés előtt ne csináld, mert az emésztés tüzét étkezés előtt visszafogja. Ez a jógapóz felfrissíti, energetizálja a testet, nyugtatja az elmét és javítja a testtartást. Oldja a feszültséget a lábfej, boka, t é rd, combok területéről és rugalmassá teszi a csípőt is. Megfelelő tartást biztosít -  általában még gerincsérveseknek is nagyon kényelmes pozíció -  segít felvenni a gerinc természetes, fiziológiás görbületét. Hogyan végezd el? Helyezkedj el térdelőtámaszban (a mardzsar ászana kiindulási póza is ez, a leírást és képet itt találod )  Hajlítsd be a térdeket és ülj hátra a sarkadra A medencédet úgy állítsd be, hogy az ülőcs ontok a talaj irányába nézzenek. A térdeidet tartsd együtt vagy legfeljebb csípőszélességig nyisd csak ki. A kezeket pihentes

A meditáció jótékony hatásai

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra.  https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam Mélyedj el a tudatos jelenlétben, tapasztald meg a belső csendet, a teljesen feszültségektől mentes létezést. Szeretettel várunk  Meditációs és Önismereti tanfolyamunkra.  https://www.eljharmoniaban.hu/meditacios-es-onismereti-tanfolyam

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Szájhigiénia, méregtelenítés, nyelvkaparás, olajos öblögetés

A testi-lelki harmónia eléréséhez lényeges pont a test tisztán tartása. Az ájurvéda az alapvető higiénia terén is számos elvet, praktikus tanácsot ad, melyeket  a hétköznapokban alkalmazva egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lehetsz.  A jóga g yakorlók számára, a test tisztán tartása pedig különösen fontos szerepet kap - mert a tiszta test az alapja a tiszta tudatnak. A szájápolás a nyugati kultúrában is a napi rutin része, de ez a legtöbb esetben megáll a fogmosásánál. A nyugati kultúra nem foglalkozik a teljes szájüreg tisztításával, leginkább csak a fogkara koncentrálódik, pedig a szájüreg és a nyelv tisztán tartása ugyanolyan fontossággal bír. Ha csak az esztétikai részét nézzük, nem túl szép látvány amikor valakinek lepedékes a nyelve.   Az éjszaka folyamán a testünk méregtelenít, így reggelre salakanyagok halmozódnak fel különböző formákban: vizelet, széklet, izzadság a bőrfelszínen, orrváladék, fülzsír, csipa a szemnél és a szájban is megtalálhatóak ezek a lerakódások. A

A lenmag hatásai

Tápláló, erősítőszer, lábadozásnál is javasolt. Kiemelten csontokat erősíti.   Gyulladáscsökkentő hatású.  A légzőszerveket kedvezően befolyásolja. nyákoldó, hurutoldó  - jótékony megfázásnál, asztmánál. köhögésnél. Ájurvéda ajánlja bronchitis és tüdőgyulladás esetén is. Segít megszüntetni a puffadást. Kedvezően hat a vastagbélre.  Enyhe székrekedésnél hashajtó hatású -  1-2 evőkanál lenmaggal érdemes főzetet készíteni és elalvás előtt fogyasztani. Erős székrekedésnél nem javasolt használni, mert növelheti a pangást a belekben.   Hasmenésnél is jól használható. Külsőleg fekélyek és gyulladt felületek borogatására használható. Ájurvédikus hatása hevítő, csökkenti a vata-t, növeli a pitta-t, kapha-t. Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  https://www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas Jó étvágyat kívánok:) szeretettel: KAti

A füge jótékony hatásai

A füge az egyik legédesebb gyümölcs, finom az illata és nagyon szép formája van. Az ájurvéda nagyon jótékonynak tartja. A füge számos nyomelemet, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és magas az antioxidáns tartalma is.  Nagyon jótékonyan hat az emésztésre. Serkenti a bélműködést, megszünteti a székrekedést.  Jótékony krónikus emésztési problémákra, gyomorégésre,  hasmenésre is. Kiváló vas forrás és vérképző - vegetáriánusoknak nagyon ajánlott csemege. Nagyon jó táplálék gyerekeknek és roboráló szerként is ajánlott kimerültség és gyengeség esetén. Segíti a légutak tisztulását, kedvezően hat az asztmára és a száraz köhögésre is használható. Néhány ájurvédikus alkalmazási mód: Égő vizelet esetén is javasolja ájurvéda a füge fogyasztását, étkezés után 1 órával 4 szemet naponta. Ínyeket és fogakat és nyelvet ha erősíteni akarod, akkor egyél meg 4 fügét egyszer a nap során. Szexuális gyengeségre is javasolt, naponta többször fogyasztva. Vatara és Pittára n

Citromos vaníliás keksz

Citromos vaníliás keksz December hónapban annyi rendezvény meg minden volt, hogy nem győztem finomságokat készíteni:) Ezzel a recepttel még tartozom Nektek. Ezt az Előszilveszteri jógapartyra készítettem, mint a keksz sorozat újabb darabját. Ez egy többszörösen kipróbált recept, szinte minden évben legalább egyszer elkészítem és mindig nagyon nagy sikere van. Hozzávalók: 30 dkg graham liszt (lehet finomliszt, vagy vegyesen teljes kiőrlésű és finomliszt) 22,5 dkg vaj 15 dkg nádcukor csipet só 3 ek. víz 1 citrom reszelt héja és a leve vanília Keverd össze először a száraz hozzávalókat. Majd tedd hozzá a  citrom levét és a vizet. A hozzávalókat gyúrd össze és tedd hűtőbe 20-30 percre. Majd a tésztát nyújtsd ki és szaggasd ki a kekszformákat. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg.  Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.  h

Az egészséges és tudatos táplálkozás alapjai 6. - Az étkezés körülményei

A cikk sorozat előző részében az étkezések időzítéséről írtam és most a körülményekről néhány hasznos gondolat. Sokan nem is gondolják, hogy az étkezés körülményei milyen jelentőséggel bírnak az emésztésükre és közérzetünkre nézve.  Nagyon fontos, hogy milyen minőségű ételeket eszünk, mert a nem megfelelő ételek - állott ételek, többször melegített maradékok, konzervek, tartósítószerezett, vegyszerezett,, túl hideg, túl zsíros, túl cukros ételek tönkre tehetik az emésztésünket. (részletesen korábbi bejegyzésben itt olvashatod ) Az, hogy valaki egy ételt mennyire tud jól feldolgozni, azon múlik mennyire jó az emésztése. Ha az emésztésed rossz, akkor a legjobb minőségű étel sem tud jól beépülni a testedbe.  A jó emésztés titka, nem csak a megfelelő ételekben rejlik, hanem a megfelelő körülményekben is. A rohanó életforma, a mikrohullámú sütő, a gyorséttermek, metró aluljáróban található élelmiszert árusító helyek, a televíziózás megváltoztatták étkezési szokásainkat - mindenki ro