Ugrás a fő tartalomra

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 1. rész A tervezés

karácsonyi tippek, karácsonyi bevásárlás, karácsonyi ajándék, karácsonyi előkészületek


Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet

Újra elérkeztünk az év végéhez. Ebben az időszakban sokan vállalják túl magukat akár túl sok tenni való elvégzésével vagy a túl nagy anyagi terhek felvállalásával.
 
Ilyenkor többszöröse mennyiségű élelmiszert és nagyon sok felesleges használati- és dísztárgyat vásárolunk, továbbá sokkal több vizet, áramot és gázt használunk. Karácsonykor még a tudatos, környezetbarát emberek is könnyelműek.

Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet:). Hagyj időt magadnak a kikapcsolódásra, mert a legszebb ajándék, amit adhatunk szeretteinknek, a társaságunk, szeretetünk, törődésünk, türelmünk, toleranciánk, kedvességünk.

A karácsony olyan időszak, amikor lehetőségünk van kicsit befelé figyelni, egyensúlyra törekedni és ilyenkor fókuszba kerülnek az emberi kapcsolatok, összekapcsolódás másokkal, közös ünneplés.

A tudatosság jegyében 10 praktikus tanáccsal szeretnék a segítségedre lenni, melyekkel az ünnepi időszakot tudatosabban, kevesebb energia és pénz elhasználásával tudod megélni. 

A tudatos felkészülés a karácsonyra sorozat egyes tippjeit az elkövetkezendő napokban majd itt a blogon tudod elolvasni. Így lesz időd  egyenként mindegyiket átgondolni:)

Az első és legfontosabb része egy dolog megvalósításának a tudatos tervezés.:) Kezd azzal a karácsonyi időszakot, hogy előre megtervezel mindent, így jól tudsz majd gazdálkodni az idővel és a pénzzel.

Írd össze a feladatokat, az ajándéklistát, a baráti, családi találkozókat. Egy naptár segítségével és számolva a családtagjaid kapacitásával tervezd meg a feladatokat, ki, mikor, mit csinál majd meg. Ne akarj egyedül mindent elvégezni osszátok meg a feladatokat. Arra figyelj, hogy ne vállaljátok túl magatok sem anyagilag, sem időben, sem feladatokkal.

Érdemes átgondolni kinek, milyen ajándékot szeretnél és azt hogyan tudod beszerezni - ha igénybe veszed az internetes rendelés lehetőségét és előre kitalálod kinek mi lenne a legmegfelelőbb meglepetés, akkor megkímélheted magad attól, hogy napokat, órákat tölts a boltokba való rohangálással, elképzelés nélküli ötleteléssel. 

Ne felejtsd a tervek iránymutatóak, ha az élet másképpen alakítja a dolgokat légy rugalmas és ne ragaszkodj semmilyen terv  végrehajtásához:) Ne felejtsd a cél, hogy jól érezd magad és a környezetedben élők is jól érezzék magukat. Senkivel nem érdemes vitatkozni, veszekedni azért, mert valami nem a tervek szerint alakul. A cél nem egy terv megvalósítása, hanem hogy szeretetben, harmóniában tudjatok ünnepelni.

A cikksorozat további részeit az alábbi linken találod
2. rész - Feltöltődés
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/11/tudatos-felkeszules-karacsonyra-2-resz.html

3. rész - Az ajándékozás 
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/11/tudatos-felkeszules-karacsonyra-3-resz.html

4. rész - Az ajándékok
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/11/tudatos-felkeszules-karacsonyra-4-resz.html

5. rész - A csomagolás
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/11/tudatos-felkeszules-karacsonyra-5-resz.html

6. rész - A díszítés
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/11/tudatos-felkeszules-karacsonyra-6-resz.html

7. rész - A fények
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/12/tudatos-felkeszules-karacsonyra-7-resz.html

8. rész -  Az étkezés
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/12/tudatos-felkeszules-karacsonyra-8-resz.html

9. rész - A karácsonyfa
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/12/tudatos-felkeszules-karacsonyra-9-resz.html

10. rész - A harmónia
http://eljharmoniaban.blogspot.com/2016/12/tudatos-felkeszules-karacsonyra-10-resz.html



Tudatosságot és nyugalmas, szeretetteljes készülődést kívánok:)
sok szeretettel:
Kati




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e