2016. március 19., szombat

Zöldséges polenta pizza (gluténmentes)

zöldséges polenta, sült polenta, kukoricadara, polenta, zöldséges polenta
Zöldsége polenta pizza (gluténmentes)
A kukoricadarát sokszor méltatlanul alulbecsülik - jómagam is sokszor hallottam, hogy a kukorica a malacoknak való. Szerencsére a reformtáplálkozás és a gluténmentes diéták a modern konyha alapanyagává tették:) Az ájurvéda, a tulajdonságai alapján elsődlegesen kapha típusú embereknek javasolja a fogyasztását. 

A polenta nem más, mint kukoricadarából készült kása. Mediterrán területeken gyakran fogyasztják, kásának, vagy kisütve.  Ez a polenta pizza nagyon ízletes és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hozzávalók
15 dkg kukoricadara
1 liter víz
4 dkg apróra vágott szárított aszalt paradicsom
1 cukkini
1 paprika
1 ek. szárított oregánó (vagy bazsalikom ízlés függvénye)
3 ek. vaj (vagy kókuszzsír vegán változatban)
bors

a tetejére nem vegán változatban:
250 g mozarella
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

A zöldségeket mosd meg és vágd apróra. Forrald fel a vizet a sóval, majd tedd takarékra és keverd hozzá a kukoricadarát. Érdemes az első 5 percben habverővel keverni és utána fakanállal. Addig főzd, amíg elválik az edény falától. Ha elkészült keverd bele a 3 evőkanál vajat, paprikát, cukkinit, aszalt paradicsomot, oregánót és borsozd meg. A masszát öntsd egy tortaformába és hagyd kihűlni, hogy megszilárduljon.  Majd helyezd a tortaformát 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd  10 percig. Majd ha sajttal szeretnéd fogyasztani szeld rá a sajtot és tedd vissza a sütőbe. Addig süsd, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése