Ugrás a fő tartalomra

Székrekedés hatékony kezelése 1. rész - A kiváltó okok

székrekedés, székrekedés hatékony kezeléseA székrekedés mai világunkban kényes téma, kevesen beszélnek róla, de nagyon sokakat érint, így gondoltam célszerű itt a blogon is néhány hasznos dolgot leírnom nektek a témában. Fontos, hogy ismerd meg mivel is van dolgod, mi a székrekedés, hogyan alakul ki és mit tehetsz azért, hogy elkerüld.

A bejegyzés három részes, a mai első részben a kiváltó okokról, a második részben az általános kezelési elvekről és  a harmadik bejegyzésben az ájurvédikus típusoknak megfelelő székrekedés fajtáiról és az egyes típusokhoz kapcsolódó ájurvédikus ajánlásokról írok. 

Sajnos a legtöbb embernek nagyon rosszak a táplálkozási szokásai. Nem rendszeres, nem megfelelő időkben, túl sokat, túl gyorsan vagy éppen túl idegesen esznek, rossz minőségű ételeket fogyasztanak és általában helytelenül kombinálják az ételféleségeket egymással. Ennek eredményeképpen a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni a bevitt ételeket és rossz emésztés, puffadás, reflux, salakanyagok felhalmozódása, székrekedés, hasmenés lesz az eredmény. 


A jó emésztés az egészség, az életerő és a jó közérzet alapja. Amikor nem jó az emésztés, az legyengíti a szervezetet és számos betegséghez vezet. Egy ételből annyit hasznosít a szervezet, annyira tud beépülni az étel, a tápanyagok a testedbe, amennyire jó az emésztésed. Rossz emésztésnél a legjobb ételek sem tudnak megfelelően hasznosulni a szervezeted számára. Amikor nem jó az emésztés, nem csak hogy nem hasznosul a bevitt táplálék, de nagyon sok salakanyag halmozódik fel a testben.  A fentiek miatt az ájurvéda nagyon nagy hangsúlyt fektet a megfelelő emésztésre. 


Az ájurvédikus (az ájurvédáról itt olvashatsz) testlakatunknak megfelelően, eltérő emésztéssel rendelkezünk. Pl. a vata típusok hajlamosabbak idegeskedésre, puffadásra, székrekedésre és elég rendszertelenek a táplálkozási szokásaik. A kapha típusoknak is elég gyenge az emésztése, könnyen elnehezülnek, jellemző rájuk a teltségérzet és elég sokáig képesek kibírni étkezés nélkül.  A pitta típusok emésztése a legjobb, ők elég könnyen megemésztik a nehezebb ételeket is és inkább hasmenésre, mint székrekedésre hajlamosak, de náluk is előfordulhat székrekedés.


A vastagbél nagyon fontos, mert elsődlegesen ő  felelős azért, hogy a salakanyagokat el tudjuk távolítani a testünkből. Továbbá a vastagbélben zajlik számos felszívódási folyamat is. A vastagbél egészsége ezért is lényeges. A vastagbél egészségéről a széklet rendszeressége és állapota, valamint a nyelv lepedékessége ad visszajelzést. 


Az igazán ideális az, amikor ébredés után közvetlenül van székleted és meg tudod a beleket szabadítani a salakanyagoktól. A széklet akkor ideális, ha nem túl folyós, de lágy és formás.  Ha nem is sikerül reggel elmenned wc-re, fontos, hogy a nap során kiürítsd a beleidet. Amennyiben nem tudsz naponta legalább egy alkalommal elmenni wc-re és kiüríteni a beleidet, sajnos az már nem egészséges és ezt már székrekedésnek nevezhető. Ilyenkor
a székletben felhalmozódott méreganyagok egyfajta módon elkezdenek felszívódni a bélrendszeren keresztül és kvázi visszamérgezik a szervezetet, Amikor a bélmozgás nem tudja megfelelően továbbítani a székletet és elakadás lesz a dolog vége. Az elakadás hatására a széklet elkezd kiszáradni és még nehezebben tud továbbhaladni a bélrendszerben. A székrekedés hatására a széklet puha állaga megváltozik és száraz, kemény vagy akár bogyó jellegű lesz. Sajnos a hashajtás és a beöntés ugyan segít megszabadulni a széklettől, de hosszú távon nagyon legyengítik a beleket, súlyvesztéshez, szívdobogás érzethez, szorongáshoz, szédüléshez, bágyadtsághoz vezethetnek és könnyen hozzá lehet szokni.

A székrekedés azt jelzi, hogy a táplálkozási szokásaink helytelenek és a szervezet nem tud megfelelően megszabadulni a méreganyagoktól. Néha nem a helytelen táplálkozási szokások okoznak székrekedést, hanem valamilyen lázas vagy gyulladásos betegség, de ez utóbbiak ritkábban fordulnak elő. Amikor valaki szeretne megszabadulni a székrekedéstől, akkor a kiváltó okokat kell megszüntetni, mert ha tovább folytatjuk helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásainkat, sajnos ugyanazt az eredményt kapjuk.


A székrekedés kiváltó okai

Rendszertelen életmód, rendszertelen étkezések. Szervezetünknek van egy természetes ciklikussága, ami szerint működik. Amikor ezt a ritmust elveszítjük és össze-vissza kezdünk el élni, akkor a normális működés zavarokat szenved el és nem lesz meg az a ritmus amihez tudjon igazodni az emésztésünk. 

Nem megfelelő alvás. Ahhoz hogy a szervezet, az emésztőrendszer megfelelően tudjon működni elengedhetetlen a megfelelő alvás. Alvás közben szervezetünk regenerálódik és dolgozik azon is, hogy megszabadítsa a testet a tisztátalan lerakódásoktól, méreganyagoktól.
 

Helytelen táplálkozás. Vannak olyan ételek melyek egészségessé teszik a testet, jó emésztést biztosítanak és sajnos vannak olyan ételek, melyek rontják az emésztés hatékonyságát, méreganyagokat halmoznak fel a szervezetben és fogyasztásuk székrekedéshez vezet. Ezekről részletesen írtam egy korábbi bejegyzésben itt olvashatod.

Helytelen testtartás, kevés testmozgás.  Amikor görnyedten tartod magad, azzal összenyomod a beleket és nem tudják megfelelően végezni a munkájukat. Ahányszor csak tudod, húzd ki magad a nap során – ez nem csak az emésztésednek, de a gerincednek és a légzésednek is jót tesz. A mások fontos dolog, amennyiben a test nincs átmozgatva a belekben is létrejön egyfajta pangás. Ezért fontos, hogy rendszeresen végezz testmozgást. Vannak olyan jógapózok, melyek serkentik az emésztést, megszüntetik a székrekedést.
 

Stressz, rohanás. Az állandói rohanás és a sok idegeskedés, a szorongás, félelmek, aggodalmak szintén hozzájárulnak a székrekedéshez, mert hatással vannak az emésztésünkre. A váratlan események, komolyabb változások, utazások szintén hajlamosítanak a puffadásra, székrekedésre. 

Amennyiben a fenti tényezők hosszabb távon jelen vannak az életedben, akkor az emésztőrendszer belassul, a belek mozgása blokkolódik.  Amikor már rendszeresen fennálló székrekedésed van, mindenképpen figyelmet kell szentelned a belek munkájának felfokozására, az emésztésed javítására. Nagyon fontos a régi, rossz szokásaidtól megszabadulni és helyettük új, az emésztésedet támogató szokásokat kialakítani.


A következő blogbejegyzésben részletesen olvashatsz az emésztésed javításáról. (itt olvashatod) és a cikksorozat utolsó, harmadik részében a székrekedés tünetek alapján elkülönített ájurvédikus fajtáiról olvashatsz, valamint a jógagyakorlatokról és a megfelelő légzésről. 

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 


Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 


szeretettel:
KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e