Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Uttanászana (állásból előrehajlás)


Az uttánászana (állásból előrehajlás) egy  előrehajlító jógapóz, nagyon hasonlít a  pascsimottanászanára (itt olvashatsz róla) - mondhatni annak az álló változata.

Ez az ászana alaposan megnyújtja a test hátulsó vonalát, hatással van a lábakra, csípőre, gerincre. Rugalmassá teszi a lábakat.

Mint minden előrehajlító jógapóz, segít átmasszírozni a belső szerveket, ezáltal energetizálja a lépet, májat, gyomrot, beleket. Mivel intenzíven hat az emésztőrendszerre, csökkenti a gyomor panaszokat és segíti a méregtelenítést is. Az ájurvéda még a hasi zsírpárnák eltávolítására is javasolja. 

Oldja a feszültséget és nagyon jól nyugtatja az idegeket - jól használható stressz esetén. Azáltal, hogy a fej lentebb kerül, serkenti a vérellátásban a fejben, így hatással van az arcbőrre is - kedvezően hat a ráncok kialakulása ellen.

Hogyan végezd el?

  1. Kiindulási póznak állj meg Tadászanaban (hegytartásban)
  2. Nyújtozz a karjaiddal a magasba, nyújtsd meg hosszan a gerinced.
  3. Kilégzéssel, egyenes háttal hajolj előre, folyamatosan nyújtózva a karokkal, a hátaddal és a hasaddal is. 
  4. A testsúlyodat próbáld egyenletesen eloszlatni a két talpadon (testsúly 3 ponton oszlik el: a nagyujj alatti párnán, a kisujj alatti párnán, és a sarkadon) és próbáld a belboka területét megemelni.
  5. A lábak legyenek aktívan kinyújtva, húzd fel a térdkalácsod a combizmok segítségével.
  6. Húzd be picit a farokcsontot -  húzd be a hasad is a köldök alatti rész legyen aktívan megtartott és a farizmokat is picit feszítsd meg.  Az ülőcsontokkal dolgozz fölfelé.
  7. A törzsed mindkét oldalát próbáld egyformán nyújtani.
  8. Nyisd ki a mellkasi területet: húzd a vállakat hátrafelé és a medencéd irányába, próbáld távolítani egymástól a kulcscsontokat. A szegycsonttal is próbálj finoman nyújtózni.
  9. Húzd be picit az állad és fejtetővel  nyújtózz lefelé.
  10. A két kezed a talajon, a tenyerek párhuzamosan a lábakkal. A kézujjakat terpeszd ki és a középső ujjad legyen középen.
  11. Lélegezz egyenletesen és próbálj a kilégzésekkel egyre mélyebbre menni a pózba.

Próbáld legalább 30-60 másodpercig megtartani a póz. 

A kitartás alatt, belégzéssel nyújtsd a lábakat és a sarkakból emeld az ülőcsontokat. Kilégzéssel nyújtózz fejtetővel lefelé, megtartva a hasat és a hátat. Belégzéssel nyújtózz a szegycsonttal a talaj felé, kilégzéssel tartsd a lapockatájékot és távolítsd a kulcscsontokat. 


Kijövetel a pózból: kezdőként kilégzéssel csigolyáról, csigolyára gördülj fel, haladókét megtartott hassal és derékkal, nyújtott karokkal is felegyenesedhetsz. 
 Amennyiben a derekad begörbül, esetleg nem éred el a talajt akkor hajlítsd be a térdeket és úgy csináld meg a pózt. tehet akár két jógatéglát - vagy bármilyen segédeszközt pl. széket a kezek alá, a lényeg, hogy ne görbe derékkal, görbe háttal csináld  a pózt.

Ne végezd a pózt, ha komolyabb derékfájásod van vagy gerincsérved. Akkor se gyakorlod, ha kezeletlen magasvérnyomással küzdesz . Valamint akkor se kivitelezd a pózt ha a fejeden aktuálisan van valamilyen gyulladás - begyulladt a fogad, arcüreged, etc.

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam

 
Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e