Ugrás a fő tartalomra

Élj tudatosan, takarékoskodj a vízzel - tudatosság a hétköznapokban



Múlt héten útjára indítottam egy bejegyzés sorozatot, amivel szeretnék segíteni azoknak, akik szeretnének tudatosabban élni. Célom néhány dologra rávilágítani és gyakorlatban is alkalmazható, hasznos tanácsokat adni egy környezettudatosabb életmód kialakításához. (a bevezető bejegyzést itt olvashatod)

Környezetvédelem, tudatosság, vízfelhasználás, vízkészlet óvásaA mai kor emberének életmódja úgy van kialakítva, hogy nem veszi figyelembe sem a környezetre gyakorolt hatásokat, sem saját magunk egészségügyi, életminőségbeli és gazdasági, pénzügyi helyzetére gyakorolt hatásokat. A legtöbb ember élete, tudtán kívül, vagy tudtával nagyon pazarló, környezetkárosító és önkárosító.
 
Ugyan az életmódunk hatásairól teljesen pontos képet még nem láthatunk - hiszen az eredmény majd 30-40 év múlva lesz egyértelmű, de már most is látszik, hogy komoly gond van és lesz. Egyre több a helytelen életmód következtében kialakult betegség és egyre több szakember hívja fel a figyelmet, hogy a Föld ilyen mértékű kihasználása és szennyezése milyen katasztrófákat von maga után.
vízhasználat, vízhasznáalt megoszlása, vízhasznáalt a háztartásban, tudatos vízhasználat
Háztartások vízfelhasználása
 

A föld édesvíz készlete korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre és a modern kori életformával nagyon gyors ütemben használjuk fel ezt a vízkészletet – főzés, mosás, fürdés, wc használat, mosogatás, etc. Ugyan elsődlegesen a mezőgazdaság és az ipar, ami jelentősebb mennyiségű vizet használ el, de nagyon fontos tudatosan alakítani a saját vízfogyasztásunkat. Abban hiszek, hogy azzal tehetünk a legtöbbet, hogy mi magunk megpróbáljuk helyesen csinálni a dolgokat. 
 
A mellékelt ábrán láthatod, hogy a háztartások vízfelhasználása, hogyan alakul. Sajnos a wc használattal pazaroljuk, el a legtöbb vizet.

A kád helyett válaszd a zuhanyozást. Nem csak sokkal higiénikusabb, de takarékosabb is (kád víz 160 l, zuhanyozás 30-60 l).  Amikor éppen nem használsz vizet, pl szappant használsz, fogat mosol, addig zárd el a vizet.  Ne állj a zuhany alatt hosszasan csak a legszükségesebb minimum időt töltsd el.

Válts egykaros keverőcsapra, mert kevesebb víz folyik el feleslegesen, mire beállítod a megfelelő hőmérsékletet.

Szerelj be olyan megoldást aminek a segítségével csökkenthető a kifolyó víz mennyisége (perlátor), víztakarékos zuhanyfej, etc.

Mosogatás közbe ne folyasd folyamatosan a vizet, egyszerre végezd az öblítést.

Csak akkor használj nagyon meleg vizet, ha az valóban indokolt.

A mosogatógépet és a mosógépet, csak akkor indítsd el ha tele van. Két tányér vagy két ruhadarab tisztításához ezek a gépek ugyanannyi vizet és áramot használnak el, mintha tele lenne a gép.

Ha csöpög a csap, mielőbb javítsd meg! Az ilyen munkákat soha ne halogasd, mert egy hónap alatt egy kádnyi vizet veszíthetsz el akár egy csöpögő csap miatt.

Akkor nyisd ki a csapot amikor használod a vizet  és csak annyi ideig folyasd, ameddig szükséges. Ha kinyitod a csapot és üresjáratban van, nagyon sok vizet feleslegesen folyatsz el.

A WC öblítés sajnos Magyarországon és a legtöbb helyen ivóvízzel történik - ami nagyon pazarló megoldás. Ha teheted állj át más megoldásra pl. esővíz felhasználásra. Vagy próbálj víztakarékos tartályt választani vagy tartály nélküli megoldást, mert akkor csak annyi vizet használsz el amennyire éppen szükség van.

Ne használj ivóvizet az öntözéshez. Gyűjtsd az eső vizet, így olcsóbb és környezetbarát lesz a kerti locsolás, arról nem is beszélve, hogy a kerted kevesebb klórt és egyéb víz tisztításához használt vegyületet kap majd:).



tudatos vízhasználat, vízfelhasználása, víz spórolás

Megjegyzések

  1. Na én már Budán lakok,de laktam vidéken és a kútból húztuk az ivó vizet is vödörrel.Most olyan törvény van,hogy nem locsolhatok csak a vezetékes csapi vízzel.???????????????????????Bocsi én most csak a virágaimat locsolom ,de nem a kertemet.Lényeg az az ,hogy akinek kertje földje van fizesen?????????????????????????????????????????????????,Nekem nincs ,de felháborít az,hogy -"tudod az a baj ,hogy többet fizetünk a locsolásért ,mint a házban a pancsolásért"és azt büntetik ,aki sporol???????????????

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e