Ugrás a fő tartalomra

Jóga és egészség - Miért éppen a jógát válaszd?

A jóga egyre elterjedtebb a világon. Naponta gyakorlók ezrei lépnek jógamatracra vagy ülnek le meditálni különböző célokkal, de azt mostanra szinte mindenki tudja, hogy a jóga több mint sport vagy valamiféle testmozgás. 

jóga, hatha jóga, kezdő jóga rugalmasság, energia, yudzs, testmozgás
A jóga 5000 éves múltra tekint vissza és nem csak a fizikai testedre hat, nem csak átmozgat és erősödhetsz vele. Segít a testi-lelki harmónia elérésében, fejleszti a tudatosságod, ami az élet több területén is kamatoztatható.

A jóga eredeti célja az önmegvalósítás volt – a test-elme-lélek teljes egysége az eredeti forrásunkkal, a legfelsőbbel.A jóga a „yudzs” szanszkrit szógyökből ered, ami egyesülést jelent. Ahhoz, hogy valaki elérje az önmegvalósítás állapotát elengedhetetlen, hogy az elméje nyugodt, kiegyensúlyozott legyen és a fizikai teste egészséges. A mai korban a jóga eredeti célja kevés embert érdekel, a testgyakorlatok a legelterjedtebbek. Manapság az emberek leginkább arra használják a jógát, hogy ebben a rohanó világban az elméjük kicsit nyugodtabb legyen és, hogy javítsanak egészségügyi állapotukon. 

A test és elme egységet képeznek és minden, ami az elmét kibillenti az egyensúlyból, az a fizikai testben is egyensúlytalanságot hoz létre. Azt egyre több helyen hallani, hogy a testi betegségek mögött lelki okok vannak. Amikor az elmében feszültség keletkezik (stressz, túl sok vágy, túl sok feladat, emberi konfliktusok, megoldatlan élethelyzetek etc. ), akkor az a testre is kihat. A testben is feszültség keletkezik, legyengül az immunrendszer, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben és könnyen megbetegedhetünk. Amikor a tudat magasabb minőségű lesz, akkor az segít az egészséges, hosszú, minőségi élet elérésében. Ilyenformán a tudat az. ami elsődleges, ezért nagyon javasolt a meditáció, de erről egy következő cikkben olvashatsz majd részletesebben.

Bárki jógázhat nincsen korhoz, nemhez, egészségügyi állapothoz kötve és semmilyen speciális felszerelés nem szükséges hozzá. A jóga segít a testi betegségeket megszüntetni és az elmét elcsendesíteni.

A mozgás önmagában azt mondják egészséges, miért éppen a jógát válaszd?

Testi-lelki harmónia
A jóga előtérbe helyezi, hogy önmagunkkal és a természettel összhangban legyünk. Amikor ez az összhang létrejön akkor egy kiegyensúlyozott állapotot tapasztalhatsz, minden nagyon könnyedén megy és felszabadultság, boldogság hatja át mindened. A jógagyakorlatok, a napi rutin kialakítása, a táplálkozási ajánlások, meditáció, relaxáció mind elősegítik ennek a harmonikus állapotnak a létrejöttét.

Rugalmasabbá, hajlékonyabbá tesz
A rendszeres jógagyakorlással hétről- hétre formálódik a tested, úgy ahogy sosem gondoltad volna. Már néhány hét után jelentős változást tapasztalhatsz, a tested sokkal könnyedebbé válik a hétköznapi mozgások során is és a jógagyakorlatok is egyre jobban fognak menni:).

Energiával tölt fel, felfrissíti a testet
A jógagyakorlatok energetizálják az egész testet, nem csak az izmokat frissítik fel, de a belső szervekre is komoly hatást fejtenek ki és beindítják a testben a prána (energia) áramlását. A jógaórák végén a relaxáció segít, hogy a jógapózokkal megtermelt energia szétáradjon a testedben és minden egyes sejtedet feltöltse. 

Erősíti az izomzatot, csontozatot, javítja a testtartást
Bár sokan azt gondolják, a jógások csak egyhelyben ülnek, de a jógagyakorlatok igen intenzíven igénybe tudják venni az izomzatot. Az ászának kitartása nagyon jó és biztonságos testmozgás, általuk erősödik az izomzat, javul az állóképesség és csontsűrűség, A megfelelően kivitelezett jógagyakorlás segít elsajátítani a helyes testtartást és a tartásban szerepet játszó izmokat megerősítheted vele.

Szimmetrikusan terhel
Sajnos világunkat sok szempontból aszimmetria jellemzi – féloldalt hordott táskák, keresztbe tett lábak, oldalra helyezett monitor, esetleg valaki választ még egy aszimmetrikusan terhelő sportot is pl. tenisz, fallabda. A testben létrejövő asszimteria kompenzálásához mindképpen hasznos valamilyen szimmetrikus terhelés. A jógában mindig törekszünk a szimmetrikus terhelésre – ha megcsináljuk jobb oldalra, akkor balra is, ha előrehajolunk, hátra is, etc…

Harmonizálja a légzést, keringést, hormonrendszert, emésztést
A jógagyakorlás alkalmával energetizáljuk a belső szerveket, a hormon- és mirigyrendszert. A jóga ászanákkal a belső szerveket összepréseljük, kinyújtjuk, megcsavargatjuk és ezáltal mintha jól átmasszíroztuk volna, javul a szervek vérellátása, javulnak a funkciók is. A jógagyakorlatokkal és a légzéssel elősegítjük a szervezetből a méreganyagok távozását is. 

Nyugtatja az elmét és az idegrendszert, oldja a feszültségeket
A jógagyakorlatok, a légzés, a relaxáció és a meditáció is segítenek a testben és az elmében lévő feszültségeket kioldani. A gyakorlás közben az elme megnyugszik, normalizálódik a légzés, keringés és az idegrendszer állapota.

Javítja koncentrációt
A jógagyakorlatok kivitelezésénél szükséges, hogy ott legyünk a pillanatban. A gyakorlásnál fontos, hogy ne elsődlegesen a fizikai testerejéből dolgozz, hanem a tudatosságodból. A Gyakorlatok kivitelezésénél folyamatosan fejlődik a koncentrációs képességed, ami a hátköznapokban is megmutatkozik.

Érzelmi stabilitást ad, növeli az önbizalmat
A jógagyakorlás egyfajta rendszerességet, kitartást követel meg. Még ha az elején nehéz is egy-egy pózt megtartani, rendszeres gyakorlással a póz egyre könnyedebbé válik és a látható eredmény segít növeli az önbizalmadat is. A jógapózokban elért stabilitás segít, hogy az élet minden területén magabiztosabban állj helyt. 

A jóga nem ad mindenre megoldást, de minden állapot, betegség a megfelelő személyre szabott rendszeres jógagyakorlás segítségével javítható, változtatható. A rendszeres gyakorlás megváltoztatja a gondolkodásunkat, kihat a személyiségünkre és elérhető lesz, hogy egészségesen harmóniában éljünk önmagunkkal és környezetünkkel.

Építsd be a jógát az életedbe és tapasztald meg a hatásait:)

szeretettel
KAti 

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e