Ugrás a fő tartalomra

Hogyan javítsd az emésztésed?

Manapság nagyon sokan szenvednek emésztési problémáktól (reflux, nehéz emésztés, puffadás, székrekedés, etc.)  A helytelen emésztés eredményeképpen nagyon sok méreganyag rakódik le a szervezetben és további problémákhoz, betegségekhez vezet.  

Arról korábban részletesen írtam, hogy hogyan tudsz tartani ájurvédikus méregtelenítést legegyszerűbben és ha tartasz egy Ájurvédikus méregtelenítést, akkor a méregtelenítő időszak alatt hogyan étkezz.

Ha úgy érzed szeretnéd a szervezetedet megszabadítani a felgyült salakanyagoktól, szeretettel látlak az általam vezetett otthoni online tisztítás programra, ahol napról, napra kísérlek végig egy csodálatos ájurvédikus tisztításon. Tapasztald meg a könnyedséget, a jó emésztést, a zavartalan, tiszta gondolatokat. 

https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas


Most általánosságban írnék néhány praktikus tanácsot, amelyet betartva javíthatod az emésztésed:
  • Friss jó minőségű ételeket egyél (kerüld a félkész, tartósított, adalékokat tartalmazó és a vegyszeres (nem bio), ételeket, konzervek, gyorsfagyasztott termékeket, éttermi ételeket)
  • Fogyassz friss zöldségeket, gyümölcsöket
  • Kerüld el a túl hideg italok, ételek fogyasztását
  • Ne egyél túl sok zsíros, cukros ételt
  • Ne egyél túl sok nyers gyümölcsöt, zöldséget 
  • A zöldségeket ne főzd szét, csak picit párold
  • Az étkezéshez ne igyál sok folyadékot
  • Az ételt rágd meg alaposan
  • A gyomrodat 1/2 max. 3/4ig töltsd meg étkezéskor 
  • Ne edd túl magad
  • Rendszeres időközökben egyél
  • A főétkezés 12:00-14:00 között legyen
  • Lehetőleg este 22:00 után ne egyél
  • Az esti étkezés könnyű legyen (kerüld a húst, tojást, sajtot, túrót)
  • Az étkezés és  lefekvés között legalább 1-2 óra teljen el
  • Amíg egy ételt nem emésztettél meg ne egyél rá (3-6 óra)
  • Figyeld az éhségérzeted is mindig
  • Nyugodtan étkezz, soha ne egyél idegesen, feszülten 
  • Étkezés után ne ugorj fel az asztalól, hagyd hogy beinduljon az emésztésed
  • Fűszerezz bátran - a fűszerek javítják az emésztésed (gyömbér, kurkuma, koriander, római kömény, édeskömény, hosszúbors, fekete bors)
  • Jógázz rendszeresen, végezz olyan jógagyakorlatokat, melyek javítják az emésztésed
  • Kortyolj a nap során meleg vizet, ez nagyon sokat tud segíteni (részletesen az ájurvédikus méregtelenítésről szóló cikkben)

A tanácsokat lépésről, lépésre építsd be az életedbe. Kezd el a legegyszerűbbektől és saját tempódban próbáld szokásoddá alakítani.

Végül figyeld magad! Figyeld milyen változásokat tapasztalsz:))

A legfontosabb a saját tapasztalásod, hogy jól érezd magad és az étkezés örömet okozzon!

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon - ájurvéda életmódtanfolyamomra. 


Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

Szeretettel:
KAti

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e